Da li je svemir novi izvor mladosti?

Da li je svemir novi izvor mladosti?

Istraživanje koje je urađeno sa blizancima Scottom i Markom Kelly pokazalo je kako je Scottova godina u svemiru utjecala na njegovo tijelo.

Astronaut Scott Kelly proveo je godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dok je njegov brat i bivši astronaut ostao na Zemlji. Naučnici su pratili oba brata i otkrili određene naznake kako vrijeme provedeno u svemiru može utjecati na ljudsko tijelo.

Foto: NASA

Nakon što su istraživači počeli da objavljuju preliminarne rezultate dobijene ovom studijom jedan podatak je privukao veliku pažnju. Telomere Scotta Kellya, tokom perioda provedenog u svemiru, su postale duže nego kod njegovog brata. Telomere su dijelovi DNK i štite hromozom od raspadanja. Međutim, poznato je da se telomere povezuju sa starenjem i da duže telomere znače i duži život. Stres je jedan od najvećih uzročnik smanjivanja telomera. To nam govori da stresno i dugotrajno putovanje u svemiru nije utjecalo negativno na telomere Scotta Kellya.

Prema NASA-i, produžene telomere kod Scotta Kellya se mogu povezati sa načinom ishrane i redovnim vježbanjem. Ali, nakon povratka na Zemlju njegove telomere su počele da se smanjuju.

Postavlja se pitanja da li vrijeme provedeno u svemiru i bez gravitacije ključ dužeg življenja? Iako život u svemiru izgleda čudno, zastrašujuće i stresno, vrijeme provedeno tamo skida silu zemljine teže sa ljudskih leđa.

Ako vrijeme provedeno u svemiru uistinu doprinosi dužem životu to su sjajne vijesti za buduće misije na Marsu i dalje u svemiru.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.