Recenzija: Samsung Galaxy S7 edge

Recenzija: Samsung Galaxy S7 edge

Iako se uskoro očekuje predstavljanje novih Samsungovih modela S8 i S8 edge, donosimo vam recenziju modela Samsung Galaxy S7 edge, jednog od trenutno najboljih pametnih telefona dostupnih na tržištu. Galaxy S7 edge je najavljen u februaru 2016. godine, a na tržištu se pojavio nedugo zatim u martu iste godine. Godinu dana poslije S7 edge je i dalje sjajan telefon vrijedan vaše pažnje.

Foto: Samuel Gibbs

SPECIFIKACIJE

Displej: 5.5 inča

Procesor: octa-core Samsung Exynos 8890/quad-core Qualcomm Snapdragon 820

RAM: 4GB RAM

Interna memorija: 32GB + microSD kartica

Operativni sistem: Android 6.0.1 + TouchWiz

Kamera: 12MP zadnja kamera/5MP prednja kamera

Dimenzije: 150.9 x 72.6 x 7.7 mm

Težina: 157g

DIZAJN I VELIČINA

Samsung Galaxy S7 edge po pitanju izgleda predstavlja kombinaciju modela S7 i S6 edge. Kao i ti modeli njegove ivice su zaobljene i razlike u samom dizajnu nisu prevelike. S7 edge dimenzijama spada u pametne telefone normalne veličine. U ruci leži fantastično, a u odnosu na prethodne modele mnogo je udobniji za koristiti.

S7 edge ima displej veličine 5.5 inča, ali je relativno mali telefon jer ima sjajan omjer veličine samog displeja i tijela. Naime, pokrivenost površine sa displejom iznosi 76.1%. Dimenzije samog modela su 150.9 x 72.6 x 7.7 mm što je izvrsno kada uzmemom u obzir veličinu dipleja i činjenicu da ovaj model posjeduje tipku Home sa čitačem otiska prstiju.

Foto: Samuel Gibbs

S7 edge je vodootporan i zadovoljava IP68 standarde, što u stvarnosti znači da pod vodu može ići do 1,5 metara dubine u periodu od 30 minuta. U odnosu na neke prethodne modele, svi portovi prilikom uranjanja u vodu ostaju otvoreni i nije ih potrebno posebno zaštititi.

Raspored tipki i portova je standardan za Samsung. Zvučnik, mikrofon, microSD konektor i 3.5 mm audio izlaz su s donje strane, na desnoj strani je tipka za paljenje, a na lijevoj dvije tipke za glasnoću zvuka. Na gornjoj strani imamo port za nano SIM karticu i microSD karticu, te sekundarni mikrofon.

Na prednjoj strani u gornjem dijelu Samsunga S7 edge nalazi se prednja kamera, zvučnik, senzori i lampica za obavijesti, dok je u donjem dijelu tipka Home u kojoj je i čitač otiska prstiju, te dvije tipke, lijeva za multitasking opciju, a desna za back opciju.

Na stražnjoj strani Samsunga Galaxy S7 edge nalazi se objektiv 12 MP kamere, a pored njega je blic i senzor za mjerenje otkucaja srca.

Jedini nedostatak dizajna su zaobljene ivice, jer prilikom korištenja se često nehotice nešto pritisne, što može ometati rad na telefonu.

HARDVER

S7 edge u zavisnosti od tržišta u ponudi ima dva procesora. Za američko tržište procesor je Snapdragon 820, dok je za evropsko tržište dostupan Samsungov Exynos 8890 osmo-jezgreni procesor. Razlike između procesora su minorne i ne bi vas trebalo brinuti koji od ova dva procesora je u vašem telefonu. Oba će obaviti sjajan posao, a telefon ćete moći koristiti bez problema.

Za grafički dio posla brine se dvanaest-jezgreni Mali T-880 GPU, a za potrebe multitaskinga S7 edge posjeduje 4 GB RAM-a. Po pitanju interne memorije postoje tri dostupne verzije sa 32, 64 i 128 GB, a nju je svakako moguće proširiti s memorijskim karticama s dodatnih 200 GB.

Foto: Samuel Gibbs

Slušalice, audio izlaz, čitač prsta i ostale komponente su kvalitetne i zadovoljit će vaše potrebe, a jedini nedostatak je mali zvučnik na donjoj strani telefona.

SOFTVER

Sasmung je poznat po svojim vlastitim nadogradnjama Androidovog operativnog sistema, pod nazivom TouchWiz. S7 edge dolazi sa Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom i vlastitom nadogradnjom TouchWiz. Iako je u prošlosti južnokorejska kompanija imala mnogo kritika zbog komplikovanja upotrebe standardnog android OS-a, sa ovim modelom ti su problemi nestali.

Koristeći TouchWiz u potpunosti ćete moći prilagoditi telefon svojim potrebama i osim ponekog sitnog problema sa aplikacijama, Samsung je napravio sjajan posao.

Foto: Samuel Gibbs

Također, jedna od zanimljivijih stvari je Game Launcher, posebno napravljen za sve ljubitelje video igara. Koristeći Game Launcher imate mogućnost blokirati sve dolazne obavijesti, tako da vas neće prekidati pozivi i poruke tokom igranja.

KAMERA

Foto: Samuel Gibbs

Samsung Galaxy S7 edge dolazi sa dvije kamere, prednjom i zadnjom. Zadnja kamera ima 12 MP i u odnosu na S6 model to je smanjenje u broju megapiksela, ali budite sigurni da veći broj megapiksela ujedno ne znači i bolju fotografiju. S7 edge posjeduje kvalitetan autofokus i i veliki F/1,7 otvor blende. Kvalitet fotografije je odličan sa dobrim osvjetljenjem, a najbitnije i u uslovima smanjenog osvjetljenja, što dodatno govori o samoj kvaliteti kamere. Pored fotografija, moguće je snimanje i videa. S7 edge ima mogućnost snimanja videa u 4k rezoluciji sa neograničenim vremenskim periodom. Kvalitet videa je odličan, a tome pomaže i optička stabilizacija.

Prednja kamera ima 5MP i iako služi za fotografisanje selfija, svakako je nekvalitetnija od zadnje kamere, ali će zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika.

BATERIJA

Baterija modela S7 edge je kapaciteta 3600 mAh i integrisana je. Iako velikog kapaciteta baterija se puni brzo i  bez problema može trajati čitav dan. Qualcomm Quick Charge 2.0 USB sistem omogućava da se baterija napuni od 25% do 100% za oko 90 minuta. Također uz određene optimizacije telefona, moguće je postići i dužu autonomiju.

ZAKLJUČAK

Foto: Samuel Gibbs

Samsung Galaxy S7 edge i godinu dana poslije pojavljivanja na tržištu predstavlja jedan od najboljih pametnih telefona. Svojim dizajnom privlači pažnju, a kvalitetom zadovoljava potrebe i najzahtijevnijih korisnika. Pored dizajna, S7 edge nudi i druge sjajne stvari. Izuzetno jak procesor sa 4 GB radne memorije ga čini skoro nedostižnim za konkurenciju. Kamera, iako sa 12MP, je fantastična i vjerovatno najbolja među konkurencijom. Pored svega ovaj model posjeduje i dugotrajnu bateriju.

Uskoro nam dolaze modeli Galaxy S8 i S8 edge, ali S7 edge i dalje ostaje kvalitetan telefon koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1980 views
Gaming & Kultura
0 shares1980 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.