Synergy Moon, na čelu sa Tuzlakom Nebojšom Stanojevićem, šalje letjelicu na Mjesec

Synergy Moon, na čelu sa Tuzlakom Nebojšom Stanojevićem, šalje letjelicu na Mjesec

Synergy Moon je međunarodna ekipa astronautičkih entuzijasta, inžinjera i umjetnika koja učestvuje u međunarodnom takmičenju Google Lunar XPRIZE, sa glavnom nagradom od 40 miliona američkih dolara.

Nebojša Stanojević

Takmičenje je pokrenuto 2007. godine, a cilj je doprinjeti razvoju robotskog istraživanja svemira. Sve ekipe koje učestvuju moraju biti privatno finansirane, a zadatak je da izgrade letjelicu koju će uspješno spustiti na Mjesec, preći minimalno 500 metara na Mjesecu i poslati fotografije i video zapise visoke rezolucije nazad na Zemlju. Posljednji rok za ispunjenje tog cilja je 31. decembar 2017. godine.

Osim Synergy Moona, u finale takmičenja, koje je poznato i pod imenom Mjesec 2.0, plasirali su se izraelski tim SpaceIL, američki Moon Express, indijski Teem Indus, te japanski HAKUTO.

Synergy Moon je osnovan 2009. godine i jedina je ekipa koju čine ljudi iz različitih država. Na čelu Synergy Moon-a je rođeni Tuzlak Nebojša Stanojević, a sjedište ekipe nalazi se u Puli, Hrvatska.

Za lansiranje Synergy Moon će koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa. Raketa NEPTUNE 8 će ponijeti lander i najmanje jedan rover na Mjesec. Lansiranje će se obaviti s Tihog okeana u blizini obale Kalifornije.

Jedan od rovera koji se trebaju spustiti na Mjesec se priprema u Astronomskom udruženju Vidulin u Hrvatskoj, dok se drugi rover priprema u Astronomskom društvu Pleajde iz Tuzle, BiH.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.