Futuristički „svemirski brod“ će postati novo sjedište Apple-a od aprila

Futuristički „svemirski brod“ će postati novo sjedište Apple-a od aprila

Novo sjedište kompanije Apple, popularno nazvano svemirski brod, se otvara u aprilu, sa nekoliko godina zakašnjenja. Zvanično ime novog kompleksa je Apple Park.

Prvi zaposlenici će uskoro početi da se useljavaju u kompleks površine od oko čak 700 000 metara kvadratnih, dok će radovi na uređenju biti nastavljeni. Biće potrebno oko 6 mjeseci da se 12 000 usposlenika preseli iz sadašnjeg sjedišta i drugih ureda u novi kampus.

Apple Park je posljednja ideja Steve-a Jobs-a, koji je preminuo 5. oktobra 2011. godine, nakon duge borbe sa rakom pankreasa. Jobs je zamislio novo sjedište kompanije Apple kao centar inovacija i mjesto gdje će uposlenici stvarati nove proizvode. Kompanija Apple se tokom godina konstantno razvijala i odavno su prerasli svoje trenutno sjedište u kojem je smješteno oko 2800 ljudi.

Foto: Apple

Novi objekat je u obliku prstena, površine 260 000 metara kvadratnih i u potpunosti je ustakljen. Jobs je ovu zgradu uporedio sa svemirskim brodom kada je 2011. godine predstavio plan za buduće sjedište. Ideja je bila neobična i Jobs-ov interes za dizajn je sigurno bio veliki utjecaj na samu arhitekturu zgrade. Prema planovima Jobs-a kompleks je trebao biti otvoren 2015. godine.

Novi kampus će imati auditorijum sa 1000 sjedišta, nazvan Steve Jobs Theatre, u čast preminulog osnivača kompanije. Ulaz u auditorijum će biti stakleni cilindar, visine 6 metara i prečnika 50 metara, sa karbonskim krovom. Auditorijum će se nalaziti na brdu u sklopu kampusa, tako da će predstavljati jednu od najviših tačaka kompleksa.

Foto: Josh Edelson/AFP/Getty Images

Na krovu glavne zgrade će biti solarna instalacija jačine 17 megavata i kako navode iz Apple-a jedna je od najvećih na svijetu. Glavna zgrada će također biti najveća zgrada na svijetu sa prirodnom ventilacijom, projektovana tako da tokom devet mjeseci u godini neće biti potrebe za grijanjem ili klimatizacijom.

Kompleks će sadržavati 9000 sadnica različitog drveća, oko 3 kilometra staza za šetanje, jezero, nekoliko livada i voćnjaka.

Iako je Apple poznata kao veoma tajnovita kompanija, određeni dijelovi kompleksa, kao što su kafić i centar za posjetitelje, će biti otvoreni za javnost.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.