NASA je objavila pronalazak sedam, do sada nam nepoznatih, zemljolikih planeta

NASA je objavila pronalazak sedam, do sada nam nepoznatih, zemljolikih planeta

Svemirski teleskop Spitzer je otkrio do sada nepoznati sistem od sedam planeta oko jedne zvijezde. Tri od sedam planeta su smještene u takozvanoj naseljivoj zoni, zbog velike mogućnosti postojanja vode na tim planetama.

Sistem je nazvan Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope ili skraćeno TRAPPIST-1, prema jednom od teleskopa iz opservatorija La Silla u Čileu, čiji su istraživači koristeći taj teleskop otkrili tri planete ovog sistema. Naučnici su putem svemirskog teleskopa Spitzer potvrdili postojanje ove tri planete i otkrili još četiri planete.

Ovo je prvi put da su otkrivene tri planete u naseljivoj zoni zvijezdi, i ovo je prvi put da su izmjerene i masa i prečnik tih planeta.

TRAPPIST-1 sistem je udaljen 40 svjetlosnih godina od Zemlje i naučnici smatraju da je sistem relativno blizu. Zbog činjenice da su planete van našeg solarnog sistema, ove planete se nazivaju egzoplanete. Egzoplanete su planete van našeg solarnog sistema koje se kreću oko zvijezde slične našem Suncu.

Foto: NASA

Koristeći podatke teleskopa Spitzer, ekipa istraživača je precizno izmjerila veličinu sedam novootrkrivenih planeta i dala prve pretpostavke o masi šest planeta. Masa sedme i najudaljenije egzoplanete još uvijek nije procjenjena.

Naučnici NASA-e pretpostavljaju da su sve planete TRAPPIST-1 sistema stjenovite. Dalje opservacije će pomoći da se shvati da li te planete imaju vodu. Temperatura na zvijezdi, koje se nalazi u centru ovog sistema , je takva da je vrlo moguće da postoji voda na planetama koje se nalaze u blizini. Svih sedam planeta sistema TRAPPIST-1 su bliže zvijezdi oko koje kruže, nego što je Merkur našem Suncu.

Foto: NASA

Također, same planete su blizu jedna drugoj, u toj mjeri da bi se sa jedne planete bilo moguće vidjeti geološka obilježja druge planete. Pored toga, naučnici pretpostavljaju da se planete ne okreću oko osvoje ose, što znači da je uvijek jedna strana planete okrenuta ka zvijezdi i da je na toj strani uvijek dan, dok je na drugoj strani planete uvijek noć. Zbog ovoga vremenski uslovi su različiti od onih na Zemlji i uključuju snažne vjetrove i velike promjene u temperaturama.

Svemirski teleskop James Webb će biti lansiran 2018. godine i omogućit će daljnja istraživanja novootkrivenog sistema. Teleskom James Webb će biti u stanju otkriti postojanje vode, metana, kisika, ozona i drugih komponenti u atmosferi planeta. Iako ljudi u bliskoj budućnosti, a zbog udaljenost, neće posjetiti ove planete, NASA će nastaviti istraživanja.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.