Recenzija: Motorola Moto Z

Recenzija: Motorola Moto Z

Motorola je u prošlosti važila za jednog od najboljih proizvođača mobilnih telefona, a nakon mnogo problema ponovo se vraćaju na stare staze slave. Motorolu je 2014. godine kupila kineska kompanija Lenovo, poznata po proizvodnji laptopa. Prethodno je Motorola bila u vlasništvu Google-a.

Foto: Motorola

SPECIFIKACIJE

Displej: 5.5 inča

Procesor: 2.2 GHz Qualcomm Snapdragon 820

RAM: 4GB RAM

Interna memorija: 32GB / 64GB + microSD kartica

Operativni sistem: Android 6.0.1

Kamera: 13MP zadnja kamera/5MP prednja kamera

Dimenzije: 153.3 x 75.3 x 5.19 mm

Težina: 136 g

DIZAJN I VELIČINA

Nakon preuzimanja Motorole iz Lenova su odlučili da naprave zaokret u dizajnu telefona. Za razliku od starijih ergonomski zaobljenih modela, Moto Z je ravan. Tijelo telefona je izrađeno od aluminijuma i nehrđajućeg čelika, dok se na stražnjoj strani nalazi Corning Gorilla Glass staklo. Iako debljine samo 5.2 mm iz Lenova su se odlučili na ovu kombinaciju materijala kako bi Moto Z bio izuzetno čvrst telefon.

Foto: Motorola

Zbog odluke da Moto Z bude ravan, audio port za slušalice nećete pronaći na ovome modelu. Još jedan kompromis, na koji su bili primorani u Lenovu, je stražnja kamera, koja je nekoliko milimetara deblja od samog telefona. Da bi riješili ovaj problem, dizajneri iz Lenova su kreirali Style Shell, dodatak na stražnji dio telefona, čija je svrha da čini stražnju površinu ravnom. Pored ovoga, Style Shell dodatak štiti portove za Modove i čini sam telefon lakšim za držanje u ruci.

Ukoliko ne koristite Style Shell na stražnjem dijelu telefona će ostajati otisci od prstiju, a sam telefon će biti naslonjen na kameru.

Moto Z ima displej veličine 5.5 inča i dobru pokrivenost površine sa displejom od 72%. Dimenzije samog telefona su 153.3 x 75.3 x 5.19 mm, dok je težak samo 136 grama.

Na prednjoj strani Moto Z nalazimo tipku Home, u donjem dijelu, i u gornjem dijelu zvučnik, prednju kameru, LED lampu, zvučnik, senzore i lampicu za obavijesti. Na stražnjoj strani nalazi se objektiv 13MP kamere i magneti koji služe za dodavnje Moto Modova. Na desnoj strani telefona nalaze se tri tipke. Dvije za pojačvanje, odnosno smanjivanje glasnoće zvuka, dok je treća Power tipka.

Foto: Hans-Georg Kluge

Na gornjoj strani imamo port za microSD karticu, te sekundarni mikrofon. Na donjoj strani je USB Type-C port, umjesto standardnog 3.5mm audio porta. Standardni 3.5mm audio port je izostavljen s ciljem smanjenja debljine telefona. Jedina nelogična stvar je da uz Moto Z ne dobijete slušalice koje odgovaraju USB Type-C portu.

HARDVER

Moto Z u dolazi sa procesorom Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 i 4GB RAM memorije što ga čini brzim telefonom koji neće stvarati probleme tokom korištenja.

U pogledu interne memorije Moto Z posjeduje 32GB, ali na nekim tržištima je dostupna i verzija od 64GB interne memorije.

Po pitanju samih performansi Moto Z je besprijekoran. Multitasking podnosi lako, a sve igirice možete igrati bez problema. Grafički procesor je Adreno 530 i sigurno će zadovoljivit vaše igračke potrebe.

Foto: Hans-Georg Kluge

SOFTVER

Motorola Moto Z dolazi sa operativnim sistemom Android 6.0 Marshmallow. O softveru telefona se nema mnogo reći jer ne posjeduje posebne dodatke ili asistente. Sve svoje želje, korisnici mogu zadovoljiti putem aplikacija. Ukoliko želite koristiti Moto Modove telefon će automatski instalirati potrebne aplikacija. Jednostavnost Moto Z modela u pogledu softvera je sigurno pozitivna stvar jer čini telefon jednostavnijim i ugodnijim za korištenje.

MOTO MODOVI

Moto Z možete unaprijediti putem Modova. Lenovo je razvio posebne dodatke koje možete zakačiti na stražnju stranu telefona, a putem magneta. Magneti dodatke drže dovoljno čvrsto, tako da se ne morate bojati da će se odovojiti. Kada Moto Mod dodate na telefon, vibracija će vam potvrditit da je Mod prepoznat i spojen sa sistemom.

 

Dostupno je nekoliko Modova:

  • JBL SoundBoost (zvučnik)
  • Moto Insta-Share Projector (projektor)
  • Incipio Power Pack (dodatna baterija)
  • Hasselblad True Zoom (kamera)

JBL SoundBoost / Foto: Hans-Georg Kluge

Hasselblad True Zoom / Foto: Hans-Georg Kluge

Moto Insta-Share Projector / Foto: Hans-Georg Kluge

Tehnički gledano, Moto Modovi su sjajni. No, postavlja se pitanje oko njihove svakodnevne upotrebe i praktičnosti.

KAMERA

Glavna kamera Moto Z nalazi se na stražnjoj strani i prvi put se pojavila sa modelom Moto X Force 2015. godine. Kamera ima 13MP i optički stabilizator slike. Također, Moto Z posjeduje i laser za brzo fokusiranje. U pogledu kvalitete videa, kamera može snimati u 4k rezoluciji. Za ljubitelje selfie fotografija Moto Z nudi 5MP prednju kameru i LED svjetlo za poboljšanje osvjetljenja u mračnom okruženju.

Kada govorimo o kvalitetu same slike moramo naglasiti da su fotografije odlične kvalitete, ali u uslovima dobrog osvjetljenja. Osjetan pad kvalitete fotografija dolazi prilikom slabijeg osvjetljenja i ovo je jedan od najvećih nedostataka Moto Z modela.

BATERIJA

Moto Z ima bateriju kapaciteta 2600 mAh, zbog svog dizajna. Naime, s ciljem stvaranja što tanjeg telefona, u Lenovo su se odlučili da žrtvuju bateriju. Sa potpuno napunjenom baterijom aktivno korištenje telefona je oko 5 sati. To naravno nije sjajno, ali za bateriju ovog kapaciteta je solidan rezultat.

Foto: Hans-Georg Kluge

ZAKLJUČAK

Sve u svemu, Moto Z je zanimljiv telefon. Specifičnog dizajna i zanimljivih rješenja Moto Z je našao put do korisnika. Moto Modovi su veoma zanimljivi i korisni, ali su se pokazali kao djelimično nepraktični. Ipak, Moto Z posjeduje sjajan procesor i dobar displej te je ugodan za koristiti. Sa negativne strane, Moto Z posjeduje nešto slabiju bateriju i kameru koja nije vrhunske kvalitete.

Foto: Hans-Georg Kluge

 

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1980 views
Gaming & Kultura
0 shares1980 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.