99.6% telefona koristi Android ili iOS operativni sistem

99.6% telefona koristi Android ili iOS operativni sistem

Poznata istraživačka kuća Gartner nedavno je objavila podatke o tržištu pametnih telefona. Podaci pokazuju kako 99.6% telefona koji su prodani u posljednjem kvartalu 2016. godine koriste Android ili iOS operativni sistem. Ova dominacija dva operativna sistema je prisutna već neko vrijeme (primjerice, u drugom kvartalu 2015. godine ovaj broj je iznosio 96.8%), ali i dalje je impresivno vidjeti kako Google i Apple pokušavaju preuzeti i zadnje dijelove tržišta od drugih kompanija.

Foto: Gartner

U posljednjem kvartalu 2016. godine prodano je 432 miliona pametnih telefona. Od toga broja 352 miliona koriste Android (81.7%), a 77 miliona koriste iOS (17.9%) operativni sistem. Ostatak tržišta zauzimaju Windows sa oko 0.3%, dok BlackBerry zauzima nešto manje od 0.1% tržišta. Nekada veoma uspješna firma prodala je tek nešto više od 200,000 telefona.

Prethodnih godina analitičari su predviđali drugačije stanje na tržištu. Prije tri godine Gartner je pretpostavioo da će do 2017. godine Miscrosoft imati veći udio u tržištu od iOS-a, dok su smatrali da će BlackBarry i dalje imati značajan udio u tržištu.

U svom posljednjem izvještaju iz Gartnera nisu navodili nikakve pretpostavke za budućnost, ali sigurno je da će tržište pametnih telefona rasti. U posljednjem kvartalu prodaja je porasla za 7% na ukupno 432 miliona prodanih uređaja. Samsung je nastavio sa trendom pada prodaje, dok su kineski proizvođači (Huawei, Oppo i BBK) povećali svoju prodaju.

Uzimajući u obzir trenutnu dominaciju Google i Apple operativnih sistema u skorije vrijeme nijedan novi mobilni OS neće napraviti značajniji rezultat.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2738 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2528 views
Tehnologija
0 shares2528 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.