FOTO: Nintendo kroz historiju (1)

FOTO: Nintendo kroz historiju (1)

Nintendo je poznata japanska kompanija koja se bavi proizvodnjom i kreiranjem konzola i video igara. Nintendo je osnovan 1889. godine i u početku su se bavili proizvodnjom karti za igranje. Iako i danas proizvode karte, Nintedno je jedno od najprepoznatljivijih imena u industriji video igara. Donosimo vam pregled najbitnijih konzola koje su proizvedeni u ovoj japanskoj kompaniji.

Color TV

Prva konzola za video igre koju je Nintendo proizveo zove se Color TV i napravljena je u saradnji sa Mitsubishijem. Color TV konzola se prodavala samo u Japanu i sa njom je dolazilo nekoliko igrica inspirisanih stonim tenisom. Prvi model je napravljen 1977. godine i nosio je naziv Color TV-Game 6, zbog šest igrica koje su dolazile sa njim.

Famicom

Nintendo je 1983. godine u Japanu predstavio Family Computer ili skraćeno Famicom. U Sjevernoj Americi će se ova konzola pojaviti nešto kasnije, drugačijeg dizajna i pod imenom Nintendo Entertainment System.
Famicom je 8-bitna konzola sa procesorom Ricoh 2A03 i 2KB RAM memorije. Ovo je omogućavalo sistemu da daje 256×240 rezoluciju i proizvodi 48 boja uz šest varijacija sive boje.
Konzola je imala dva upravljača ili džojstika i sa strana je imala utore u koje ste mogli da ih odložite kada ih ne koristite. Kada je riječ o igrama, na Famicomu ili NES-u ste mogli igrati Super Mario Bros, Legend of Zelda, Donkey Kong i mnoge druge.

Family Computer Disk System

1986. godine Nintendo je predstavio dodatak, ali i nasljednika Famicoma pod imenom Family Computer Disk System. Podržavao je diskete veličine 2.8×3 inča i postigao je nevjerovatan komercijalni uspjeh. Prodato je 4.44 miliona konzola i u prodaji je bio sve do 2003. godine kada je Nintendo zaustavio njegovu proizvodnju. Disk System se stavljao ispod Famicoma i spajao putem kablova. Pored toga što je omogućavao igranje novih igrica, Disk System je imao i ugrađen audio sistem koji je omogućavao kreiranje bolje zvučne atmosfere tokom igranja. Diskete su imale memoriju od 112KB, a mnoge igrice su bile pohranjene na dvije diskete. Disk System je omogućavao korisnicima da pauziraju i snime igrica, tako da su neki drugi put mogli nastaviti da se igraju. Također, na diskete su se mogle presnimavati različite igrice što je bilo puno jeftinije od kupovine novih.

Twin Famicom

1986. godine kompanija Sharp, uz licencu koju su dobili od Nintenda, predstavila je Twin Famicom konzolu. Ova konzola je objedinila Famicom i Disk System u jednu igračku konzolu.

Nintendo Entertainment System

Famicom se 1985. godine pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama pod imenom Nintendo Entertainment System. Tadašnja cijena ove konzole iznosila je 299 američkih dolara. NES je bila prva igračka konzola predstavljena van Japana.

Industrija video igara u Sjevernoj Americi je bila u teškoj situaciji, a pojavom NES-a stvari su se promijenile. Konzola se prodala u više od 61.9 miliona primjeraka i postala je najprodavanija igračka konzola svoje generacije.

NES je imao nešto drugačiji izgled od svog japanskog dvojnika. Iako su iz Nintenda pojednostavili korištenje same konzole, pojavili su se neki novi problemi. Jedan od glavnih problema je bilo krivljenje konektora nakon duže upotrebe i njihovo prašenje što je dovodilo do sporijeg pokretanja igrica. Mnogi vlasnici konzola su puhali u konektore pokušavajući da tako riješe problem, ali su tako samo dodatno uništavali veoma osjetljive bakrene konektore.

Ako posmatramo sam izgled kozole, dominantne su siva i crna boja, sa ponekim crvenim detaljima.

Najpoznatije igre koje su se mogle igrati na ovoj  konzoli su: The Legend of Zelda, Metroid, Super Marios Bros. series, Duck Hunt, Mega Man franchise, Castlevania, Final Fantasy i Contra.

Nintendo je 1993. godine predstavio manju verziju NES-a koja je koštala 49.99 američkih dolara. Konzola je imala Ricoh 2A03 procesor kao i original, ali je bila manja i bez problema sa konektorima.

NES-101 konzola, u odnosu na originalni NES, je imala samo RF kabl, a nije imala LED lampicu niti RCA portove. Također, prvi put se pojavljuju džojstici sa zaobljenim ivicama.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.