Recenzija: Huawei P9 Plus

Recenzija: Huawei P9 Plus

Današnja recenzija govorio o modelu Huawei P9 Plus. P9 Plus je veliki telefon, sa zabavnom kamerom, dobrim performansama i solidnom baterijom, a jedini nedostatak je modificirani Android operativni sistem.

Iz kineske kompanije tvrde da je Huawei P9 Plus je u svakom pogledu veći od običnog P9 modela i ne griješe puno.

Iako je Huawei na nedavno završenom Svjetskom kongresu mobitela predstavio modele P10 i P10 Plus, do njihovog dolaska na tržište P9 Plus ostaje najbolje što ova kompanija nudi.

Foto: Samuel Gibbs

SPECIFIKACIJE

Displej: 5.5 inča full HD (401ppi)

Procesor: Octa-core Huawei Kirin 955

RAM: 4GB RAM

Interna memorija: 64GB + microSD kartica

Operativni sistem: Android 6.0 + Emotion UI 4.1

Kamera: 12MP dual stražnja kamera/8MP prednja kamera

Dimenzije: 152.3 x 75.3 x 6.98mm

Težina: 162g

DIZAJN I VELIČINA

Huawei P9 Plus ima 5.5 inčni displej koji je nešto veći nego u modela P9. Model je dostupan u samo jedanoj boji, sivoj, sa interesantnim crvenim detaljem na Power dugmetu.

P9 Plus je ugodniji u ruci od P9 modela zbog kvalitete izrade samog tijela telefona i zaobljenih ivica.

Foto: Samuel Gibbs

Svojim dimenzijama je najveći model među konkurencijom i to ga ponekad čini nezgodnim za koristiti, posebno prilikom korištenja jednom rukom.

Dsiplej je 5.5 inča full HD AMOLED i izgleda odlično. Gustoća piksela je 401ppi što i nije savršeno, ali gledanje pod uglovim je sjajno i to će zadovoljiti većinu korisnika.

Na stražnjoj strani P9 Plus pametnog telefona nalazi se čitač za otisak prsta. Čitač je brz, precizan i odlično smješten s obzirom na veličinu telefona. Međutim, telefon ne možete otključati pomoću čitača ukoliko ga ne podignete sa površine na kojoj se nalazi.

P9 Plus je jedan od prvih android pametnih telefona koji posjeduje displej osjetljiv na pritisak. Ukoliko pritisne displej malo jače pojavit će se ikona koja omogućava različite akcije. Ukoliko pritisnete još jače P9 Plus vas vodi na aplikaciju koju ste prethodno odabrali, kao na primjer vodi vas na prednju kameru.

U galeriji fotografija, kada jače pritisnete željenu fotografiju pojavljuje se povečalo koje uvećava za onoliko koliko jako pritisnete displej. Ova opcija je kvalitetno napravljena i vrlo je zanimljiva, posebno za posmatranje detalja.

HARDVER

P9 Plus ima isti procesor kao i P9. Radi se  Huawei octa-core Kirin 955 procesoru, ali u odnosu na P9 Plus model ima 1GB RAM memorije više, za ukupno 4 GB RAM memorije. Pored ovoga, ima i duplo više interne memorije, dakle ukupno 64GB. P9 Plus ima i mogućnost dodavanja microSD kartice za povećanje interne memorije. Sve ovo omogućava brz rad i izvršavanje svih zadataka bez problema.

SOFTVER

Operativni sistem P9 Plus modela je modificirani Android 6.0 Marshmallow  pod imenom Emotion UI (EMUI 4.1). Ovaj OS podsjeća na iOS, uključujući i to da sve instalirane aplikacije moraju biti na početnom ekranu, za razliku od standardnih Android operativnih sistema.

Foto: Samuel Gibbs

Nekima će se EMUI možda i svidjeti, a nekima možda i ne. Iskustvo korištenja nije kao kod standardnih Android operativnih sistema i možda je ovo i najveća mana P9 Plus modela.

KAMERA

Stražnja dual kamera je napravljena u saradnji sa Leicom i ista je kao na modelu P9. Kamera proizvodi kvalitetne fotografije i  zabavna je za koristiti.

Foto: Samuel Gibbs

P9 Plus dolazi sa dvije stražnje kamere: 12 MP kolor i 12 MP crno-bijelom kamerom. Obje kamere rade u tandemu kako bi poboljšale performanse prilikom slikanja u uslovima slabijeg osvjetljenja. Jedna kamera prikuplja informacije o bojama, dok druga prikuplja informacije o svjetlu. Rezultati su veoma impresivni za fotografije uslikane u uslovima slabijeg osvjetljenja. Kamere stvaraju fotografije sa dobrim detaljima, dobrim balansom boja i nude zanimljive opcije. Sve u svemu, stražnja dual kamera je veliki plus za P9 Plus.

Foto: Samuel Gibbs

Prednja kamera ima bržu leću, što omogućava više svjetla, u odnosu na P9 model. Razlika je primjetna, a selfie fotografije izgledaju izoštrenije, svjetlije i detaljnije. Pored ovoga, postoje različiti modovi za uljepšavanje.

BATERIJA

Foto: Samuel Gibbs

P9 Plus dolazi s 3400 mAh integrisanom baterijom. Baterija je dobra i nekim korisnicima traje i do dva dana između punjenja. Pored toga, P9 Plus dolazi sa prilično agresivnim modovima za štednju potrošnje baterije. Za razliku od P9 modela, P9 Plus ima opciju brzo punjenja jednako kvalitetnu najboljim pametnim telefonima.

ZAKLJUČAK

P9 Plus je najbolji pametni telefon koji je Huawei proizveo. Preuzete su najbolje stvari sa P9 modela i dodatno proširene. Performanse telefona su dobre, kamera je odlična, a baterija traje dugo. Iako veliki, telefon je ugodan za držati u ruci i jednostavan za koristiti.

Jedini nedostatak koji bi se mogao pripisati modelu P9 Plus je modificirani operativni sistem EMUI koji nije pretjerano atraktivan za koristiti niti podsjeća na standardne Android operativne sisteme. Međutim, nekima se ovo može i svidjeti.

Sve u svemu, P9 Plus je kvalitetan telefon i do dolaska njegovog nasljednika najbolje što je Huawei kreirao.

Foto: Samuel Gibbs

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.