HOW TO: Pet trikova kako da ubrzate Google Chrome

HOW TO: Pet trikova kako da ubrzate Google Chrome

Chrome je vjerovatno najpopularniji web browser, ali ponekad može usporiti vaš računar. Pročitajte nekoliko savjeta kako riješiti takve probleme.

1) Obrišite plug-in koji ne koristite

Foto: Samuel Gibbs

Jedan od najlakših načina da ubrzate rad Chromea je da obrišete sve plug-inove koje ne koristite. Ukucajte chrome://plugins u traku za internet adresu i pritisnite enter. Kliknite disable na sve i jedan plug-in koji ne koristite.

2) Podesite ostale plug-inove

Foto: Samuel Gibbs

Utjecaj preostalih plug-inova na rad Chromea također možete smanjiti. Podesite da se plug-inovi ne mogu koristiti automatski, bez vaše dozvole. Chrome posjeduje ugrađenu kontrolu koju je jednostavno aktivirati.

Otiđite na Settings i kliknite na Show advanced settings. Nakon toga idite na Content Settings i skrolajte do Plug-ins. Kliknite na Let me chose when to run plug-in content.

Kada se nešto poput Flash videa pokuša učitati, sve što trebate uraditi je desni klik na video i izaberite Run this plug-in ukoliko želite da ga pogledate.

3) Uklonite nepotrebne ekstenzije

Foto: Samuel Gibbs

Ekstenzije mogu biti veoma korisne, ali ako ih ima previše mogu da uspored rad Chromea.

U gornjem desnom uglu Chromea kliknite na opciju za meni, idi te na More tools i kliknite na Extensions. Ili možete ukucati chrome://extensions u traku za adresu i pritisnuti enter

Kliknite na kvačicu pored Enabled i tako onemogućite rad ekstenzije ili kliknite na kantu za smeće kako biste je u potpunosti obrisali.

4) Zatvorite tabove

Foto: The Great Suspender

Chrome je vrlo jednostavan za koristiti ukoliko imate dva ili tri taba otvorena, ali kada otvorite više od deset tabova u isto vrijeme i najbolji računari mogu usporiti.

Ekstenzije poput Great Suspendera će automatski suspendovati tab ukoliko ga ne koristite određeno vrijeme. Suspendovani tab se vrlo jednostavno može ponovo otvoriti i na taj način nećete izgubiti informacije niti će te usporiti računar.

Loša strana ove ekstenzije je da ako isključite internet nećete moći vratiti suspendovani tab.

5) Koristite Data Saver uslugu

Foto: Google

Ukoliko problem nije u računaru, nego u internet konekciji možete koristiti Google uslugu Data Saver.

Ova usluga sav internet saobraćaj kompresuje pomoću sistema koji se nalazi na Google serverima, i tako smanjuje količinu podataka koje Chrome skida po stranici i ubrzava otvaranje drugih stranica.

Kako bi ste koristili Data Saver jednostavno instalirajte ekstenziju.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.