Na današnji dan 1979. godine predstavljen je Compact Disc (CD)

Na današnji dan 1979. godine predstavljen je Compact Disc (CD)

Šef Philipsove CD Labratorije Joop Sinjou / Foto: Philips

Na današnji dan 1979. godine javnosti je predstavljen Compact Disc  poznatiji kao CD. Philips je pred mnogobrojnim novinarima pokazao šta je CD i predstavio svoj prvi CD player. Iz Philipsa su pokazali kako je moguće dobiti kvalitetan stereo zvuk koristeći digitalno optičko snimanje.

Foto: Philips

CD je nastao zajedničkim radom Philipsa i Sonya 1979. godine. Dvije kompanije su dogovorile da prečnik CD-a bude 115 milimetara i da na njega može stati 74 minute zvuka. Zašto 74 minute? Kako bi na CD mogla stati Beethovenova Deveta simfonija. Debljina CD-a je iznosila 1.2 milimetra i mogao se vrtiti na oko 500 obrtaja po minuti.

CD je predstavljao prelazak sa analogne tehnologije na digitalni zvuk i otvorio je put za mnoge druge uspjehe u svijetu zabave. Prvi CD ikad napravljen je bio album The Visitors od poznate grupe ABBA.

Do dolaska na tržište, trebalo je nekoliko mjeseci, ali kada se Compact Disc pojavio u radnjama bilo je dostupno preko 150 različitih albuma.

Prvi CD player je bio Sony CDP-101 i koštao je tada nevjerovatnih 1000 američkih dolara. Iako je bio skup, prodat je u više od 400,000 primjeraka.

Foto: Atreyu/Wikipedia

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.