Tehnologija u Africi: Uber proširio projekat mapiranja, Google započeo startup radionice, i još mnogo toga

Tehnologija u Africi: Uber proširio projekat mapiranja, Google započeo startup radionice, i još mnogo toga

Foto: oxfamblogs.com

Kenijska kompanija za transfer novca M-Pesa se dugo smatrala najboljim primjerom afričke inovativnosti, jer je od svoje matične kompanije Safaricom napravila lidera na kenijskom telekom tržištu.

Međutim, M-Pesa sada ima ozbiljnu konkurenciju. Kenya Bankers Association (KBA) je nedavno predstavila PesaLink, platformu za transfer novca, koja bi trebala smanjiti troškove transakcija i promijeniti interakciju klijenata sa bankama.

PesaLink omogućava korisnicima da novac prebacuju direktno, bez potrebe da koriste posrednika poput kompanije M-Pesa.

Tehnologija se u Istočnoj Africi koristi na različite načine s ciljem efikasnijeg življenja. Vlade Kenije, Ugande i Ruande su napravile zajednički projekat Regional Electronic Cargo Tracking System (RECTS), koji im omogućava da elektronski prate kretanje robe od luke do određene destinacije.

Mapiranje Afrike

Uber je započeo svoj projekat mapiranja u Johannesburgu, nakon što je isti projekat pokrenuo u Cape Townu. Uber je krenuo sa ovim projektima nakon što je južnoafrička kompanija WhereIsMyTransport mapirala mrežu javnog prijevoza Cape Towna, nešto što je prethodno uradila još jedna lokalna kompanija GoMetro.

Druge velike kompanije koje su aktivne u Africi uključuju Microsoft, koji je najavio lansiranje svoje aplikacije Kaizala, čiji je cilj povećanje produktivnosti na poslu. Kaizala je chat aplikacija posebno prilagođena za poslovnu komnikaciju i omogućava kreiranje anketa, lista, podsjetnika i oglasa.

IBM je najavio ulaganje od 70 miliona američkih dolara kako bi pokrenuo radionice za razvijanje digitalnih vještina za preko 25 miliona mladih Afrikanaca tokom sljedećih pet godina. Cilj ovog projekta je stvoriti tehnološki osviještenu radnu snagu, ali i pokrenuti val inovativnosti na kontinentu.

Google je, u međuvremenu, pokrenuo niz događaja pod imenom Launchpad Start, koji praktično predstavljau radionice o rješavanju problema prilikom pokretanja starup kompanija. Cilj ovog projekta je obezbijediti podršku za startup kompanije i pomoći njihov rast.

Afričke startup kompanije privlače pažnju

Afričke startup kompanije su nastavile da privlače pažnju stranih investitora. Kompanije iz Nigerije i Maroka su među odabranim za posljednji Y Combinator program u Silicijskoj dolini. Još jedna nigerijska kompanija, pod imenom Printivo, je izabrana da učestvuje u 500 Startups programu.

Pored ovoga, mnoge afričke kompanije su dobile značajne investicije za razvoj svojih poslova. Tala, kenijska mobilna kompanija, je dobila više od 30 miliona američkih dolara investicija.

Druge kompanije vrijedne pomena su južnoafrička kompanija Internet of Things koja se širi i na tržište Evrope, i kenijski startup BambaGroup. Pored ovih zanimljive su i FarmDrive i Landmapp, dvije kompanije koje su privukle zančajane investicije, a koje se bave primjenom tehnologije u poljoprivredi.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1980 views
Gaming & Kultura
0 shares1980 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.