FOTO: Nintendo kroz historiju (2)

FOTO: Nintendo kroz historiju (2)

Nintendo je poznata japanska kompanija koja se bavi proizvodnjom i kreiranjem konzola i video igara. Nintendo je osnovan 1889. godine i u početku su se bavili proizvodnjom karti za igranje. Iako i danas proizvode karte, Nintedno je jedno od najprepoznatljivijih imena u industriji video igara. U drugom dijelu pregleda pogledajte neke od najbitnijih konzola koje su proizvedene u ovoj japanskoj kompaniji.

Prvi dio možete pročitati OVDJE.

Super Famicom

Prije nego se pojavio Super Nintendo, postojala je konzola pod imenom Super Famicom. Super Famicom je zvanično predstavljen 21. novembra 1990. godine u Japanu i koštao je 25.000 jena. Nintendo nije pravio nikakve promjene na verzijama za Evropu i Australiju, dok je za tržište Sjeverne Amerike Famicom konzola imala zaobljene rubove i bila nešto tamnije boje.

Konzola je također podržavala Satellaview, satelitski modem koji se mogao dodati na konzolu kako bi se na konzolu skinule određene igrice.

Super Nintendo

 

Nintendo je verziju Super Famicoma za zapadno tržište predstavio 23. avgusta 1991. godine u Sjevernoj Americi pod imenom Super Nintendo. Specifikacije same konzole su bile iste, a cijena je bila 199 američkih dolara. Konzola nije ostvarila tržišni uspjeh kao NES, ali je postala najprodavanija konzola svoje generacije sa 49.1 miliona prodanih jedinica.

SNES konzola bila kockastog izgleda, sa dominantnom sivom bojom. Dugmad su bila ljubičasta i konzoli je ta boja davala dodatnu dimenziju igračke.

Operativni sistem konzole je bio Ricoh 5A22 procesor sa brzinom od 3.58MHz. Iako dosta skroman, ovaj procesor je bio dovoljno jak da simulira 3D efekte i da proizvede 32,768 boja. U pogledu zvuka, konzola je imala S-SMP audio sistem sa osam zvučnih kanala. SNES je, u odnosu na NES, imao naprednije diskete na koje je moglo stati 120MB podataka.

U odnosu na NES, SNES konzola je imala zaobljene džojstike. Također je imala X i Y dugmad, ali i i R i L dugmad na gornjoj strani džojstika.

Najznačanije igre koje su se mogle igrati na ovoj konzoli su: Super Metroid, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Final Fantasy VI, Donkey Kong Country, Super Mario World, Star Fox, EarthBound, Mega Man X, Super Mario Kart, Street Fighter II, F-Zero, Chrono Trigger i Super Mario RPG.

Super Nintendo Entertainment System (Model SNS-101)

SNS-101 model, poboljšana verzija Super Nintendo konzole, je predstavljen 20. oktobra 1997. godine u Sjevernoj Americi i koštao je 99,95 američkih dolara. Nintendo je dizajnirao ovu konzolu za sve one koje nisu željeli platiti $199,99 za Nintendo 64.

SNS-101 model je bio lakši i komapktniji nego SNES konzola. Izgled je bio neznatno promijenjen, sa drugačijim rasporedom dugmadi.

Nintendo 64

Nintendo 64 je predstavlje 23. juna 1996. godine u Japanu. Cijena konzole je bila $199.99. Zbog jake konkurencije, u vidu Sony PlayStation konzole, N64 konzola je prodata u 32.93 miliona primjeraka diljem svijeta.

Iako je prvobitna boja same konzole bila tamno siva, kasnije verzije su bile dostupne u različitim bojama.

Kao što i samo ime implicira, konzola je imala 64-bitni procesor, pod imenom NEC VR4300, brzine 93.75MHz. N64 konzola je imala 4MB RDRAM memorije, ali i mogućnost da se ta memorije za duplo poveća. Grafički procesor je bilo SGI Reality procesor, brzine 62.5MHz. Sistem je podržavao do 16.8 miliona boja i rezoluciju  640×480

N64 je otvorila put modernoj 3D grafici, ali i redefinisala 3D igre sa igricama poput Super Mario 64 i The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Iako je N64 bila performansama bolja od PlayStationa, PlayStation je ostvario veći uspjeh zbog CD-ROM rješenja, dok je N64 ostao u prošlosti sa disketama. Na primjer, najveća N64 disketa je imala 64MB, dok je većina disketa bila između 8-12MB. Nintendo je bio zabrinut da će neoriginalni CD-ovi praviti probleme CD-ROMu. Međutim, diskete su, zbog ograničene memorije, mnoge kreatore igrica (Squaresoft, kreatori Final Fantasy VII) jednostavno odbile. Pored toga, diskete su bile skupe, a njihova proizvodnja spora. Cijene disketa su često bile $70 ili više.

Nintendo je uz N64 predstavio i novi džojstik, koji je imao jedinstven dizajn sa tri kraka. N64konzola je jedna od prvih koja je imala mogućnost korištenja četiri džojstika u isto vrijeme. Konzola je postala veoma popularna za multiplayer igrice poput Super Smash Bros., Mario Party i GoldenEye: 007.

Najznačajnije igre koje su se mogle igrati na N64 konzoli su: Super Mario 64, Turok: Dinosaur Hunter, Donkey Kong 64, GoldenEye: 007, Diddy Kong Racing, Banjo-Kazooie, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, The Legend of Zelda: Majora’s Mask, Super Smash Bros., Star Fox 64, Mario Party series, Wave Race 64, Perfect Dark i Paper Mario.

64DD

Nintendo je, 1999. godine, u Japanu predstavio 64DD, nadogradnju za Nintendo 64. DD je skraćenica od „dynamic drive“, a cilj je bio pretvoriti igračku konzolu u radnu stanicu sa internet konekcijom putem usluge pod imenom Radnet. Zbog loše prodaje, Nintendo 64DD je povučen 2001. godine sa tržišta.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2528 views
Tehnologija
0 shares2528 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.