Kako koristiti Google kao profesionalac: 10 trikova i savjeta

Kako koristiti Google kao profesionalac: 10 trikova i savjeta

Naučite kako da koristite Google i pretražujete internet kao profesionalac. Ukoliko u Google tražilicu unosite čitave rečenice to vas neće odvesti daleko. Ako tražite nešto specifično upotrijebite ove napredne, ali ipak jednostave metode. Ovi trikovi i savjeti će od vas napraviti stručnjaka za Google pretraživanje.

1. Tačna fraza

Najjednostavniji i najefektivniji način da nađete nešto specifično je da koristite navodnike za riječ ili frazu koja vas zanima.

Na primjer ukoliko ukucate Električna Ovca rezultati pretrage će biti i za riječ Električna i za riječ Ovca, ali ne nužno za frazu Električna Ovca. Međutim, ako koristite navodnike i ukucate „Električna Ovca“ rezultati pretrage će biti specifično za ime Električna Ovca.

Traženje tačne fraze je veoma korisno ukoliko želite isključiti dobro poznate, ali nebitne rezultate pretrage.

2. Isključite riječi

Ukoliko vam tačna fraza ne pomogne da nađete ono što želite, možete isključiti određene riječi sa minus simbolom.

Pretraga „Električna Ovca“ –art će pronaći sve rezultate za Električnu Ovcu, ali će isključiti sve rezultate koji sadrže riječ art.

3. Koristite OR

OR pretraga se koristi za pretrage koje uključuju jednu ili drugu stvar, ali koje se ne nalaze na istoj stranici.

Standardne pretrage daju rezultate sa svim navedenim riječima. Ukoliko koristite OR možete tražiti jednu ili drugu riječ, a ne obje riječi. OR pretrage mogu biti korisne za pronalazak stvari za koje niste sigurni koje riječi sadrže.

4. Traženje sinonima

Ponekad je korisno pretraživati manje specifičan izraz. Ako niste sigurni koju riječ da ukucate u Google tražilicu, možete koristiti pretragu sinonima.

Ukoliko ukucate prodavnica ~telefoni rezultati pretrage će biti i za telefone i za mobitele.

5. Pretraživanje internet stranice

Većina tražilica na stranicama nisu pretjerano kvalitetne. Dobra vijest je da možete koristiti Google umjesto da koristite tražilicu same stranice.

Ukoliko ukucate site:elektricnaovca.com i nakon toga riječ ili frazu koja vas zanima, pretražit ćete rezultate sa stranice elektricnaovca.com.

6. Koristite zvjezdicu

Zvjezdica ili asterisk služi kao posebna pomoć prilikom traženja. Može se koristiti ukoliko nedostaje riječi ili dio riječi, što je korisno za dopunjavanje fraze.

Ukoliko u tražilicu unesete arhitekt* rezultati pretrage će biti za riječi arhitekt, arhitekta, arhitektura, arhitekturalno, itd.

7. Pretraga između dvije vrijednosti

Traženje nečega ukoliko poznajete dvije vrijednosti je odličan način odgovaranja na pitanja. Na primjer, ako tražite ko su bili američki predsjednici između 1950. i 1970. godine u Google tražilicu unesite američki predsjednik 1950.. 1970 i dobit ćete rezultate sa američkim predsjednicima između te dvije godine, odnosno vrijednosti.

8. Traženje riječi u tijelu, naslovu ili URL-u stranice

Ponekad jednostavno želite naći riječ ili tekst unutar URL-a, teksta ili naslova stranice. Koristite inurl: ako želite tražiti unutar URL-a. Za pretragu unutar teksta stranice koristite intext:, dok intitle: koristite za pretragu unutar naslova stranice.

Na primjer, inurl:elektricnaovca će pokazati sve stranice koji sadrže „elektricnaovca“ u URL-u svoje stranice.

9. Tražite slične internet stranice

Ako želite pronaći slične stranice to je vrlo jednostavno. Unesite u tražilicu related:nytimes.com i Google će vam izbaciti stranice za koje smatra da su najsličnije New York Times-u.

10. Kombinacija svih alata pretrage

Sve gore navede opcije za pretraživanje Google-a se mogu kombinovati. Iako se neke od njih koriste rijetko, a drugo, poput tačne fraze, veoma često sve su vrlo korisne.

Google nastavlja da usavršava svoje shvatanje načina na koji ljudi pretražuju internet i vremenom će ovi alati postati manje korisni. Trenutno, ovi alati pretrage su potrebni i vrlo korisni i tako će ostati još neko vrijeme.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.