Recenzija: LG G5

Recenzija: LG G5

Danas vam predstavljamo LG G5, pametni telefon koji je tržištu ponudio modularni dizajn i mnogo opcija za iskusne korisnike. Iako je nedavno na Svjetskom kongresu mobitela predstavljen LG G6, njegov prethodnik ostaje zanimljiv zbog interesantnih mogućnosti koje nudi, ali i zbog činjenice da će nakon što G6 dođe na tržište postati jeftiniji.

Foto: Samuel Gibbs

SPECIFIKACIJE

Displej: 5.3 inča full quad HD LCD (554ppi)

Procesor: Quad-core Qualcomm Snapdragon 820

RAM: 4GB RAM

Interna memorija: 32GB + microSD kartica

Operativni sistem: Android Marshmallow 6.0.1

Kamera: 16MP i 8MP stražnja kamera/8MP prednja kamera

Dimenzije: 149.4 x 73.9 x 7.7mm

Težina: 159g

DIZAJN I VELIČINA

Foto: Samuel Gibbs

G5 je prvi LG metalni pametni telefon sa aluminijumskim tijelom. Metal je presvučen plastičnom bojom koja daje osjećaj da se radi o lažnom metalu, što je razočaravajuće.

Telefon nije pretežak i zbog zaobljenih ivica lako ga je držati u ruci. Na mjestima gdje se spajaju prednja i stražnja strana osjeća se oštrina što ga čini pomalo neugodim za koristiti.

Stražnja strana telefona ima ispupčenje za kameru i senzor za otisak prsta koji također služi kao Power dugme.  Senzor za otisak prsta je manji od većine drugih senzora. Iako ne prepoznaje otisak prsta tako dobro, ovaj senzor je izuzetno brz.

Najzanimljiviji dio G5 modela je to što je donji dio telefona moguće odvojiti. Ukoliko pritisnete dugme sa strane donji dio se otkači i isklizne, tako otkrivajući bateriju i mjesto za dodavanje nečega što LG naziva „Prijatelji“.

„Prijatelja“ ima četrnaest i G5 mogu pretvoriti u telefon sa različitim namjenama. Neki od njih su LG Cam Plus, LG 360 Cam, LG 360 VR, LG Hi-Fi Plus. Svaki od ovih modova telefonu daje posebne kvalitete. Ideja je veoma zanimljiva, ali se vremenom pokazala kao djelimično nepraktična. Sa modelom G6 LG je odustao od modularnog dizajna.

Displej je full quad HD LCD, veličine 5.3 inča i jednostavno je odličan. Displej je svjež, jasan i bogatih boja.

HARDVER

LG G5 pokreće Qualcomm Snapdragon 820 procesor. Ovaj procesor će odraditi sve zadatke bez problema, a RAM memorija od 4GB će vam omogućiti solidan multitasking. G5 dolazi sa 32 GB interne memorije i ima mogućnost dodavanja microSD kartice za povećanje interne memorije do 256GB.

SOFTVER

Foto: Samuel Gibbs

Operativni sistem koji pokreće G5 je Android 6.0.1 Marshmallow, kojeg je LG djelimično modifikovao.

Većinu vremena OS se ponaša kao standardni android, ali izgledom je nešto drugačiji. Sve aplikacije se nalaze na početnom ekranu, ali se ta opcija može isključiti.

LG G5 ima always-on displej mod, koji uvijek pokazuje vrijeme i ikone sa posljednjim notifikacijama. U zatvorenom prostoru ovo izgleda odlično, ali vani je teško pročitati vrijeme i notifikacije sa displeja. Problem je u tom što ovaj mod troši 1% baterije na sat vremena. Ukoliko isključite ovu opciju možete sačuvati bateriju.

KAMERA

Foto: Samuel Gibbs

LG G5 posjeduje dvije stražnje kamere, jednu 16MP i jednu 8MP širokokutnu kameru.

Standardna kamera je odlična i jedna je od najboljih među konkurencijom. Kvalitet fotografija opada u uslovima smanjenog osvjetljenja, ali ipak G5 daje bogate i detaljne fotografije.

Širokokutna kamera / Foto: Samuel Gibbs

Standardna kamera / Foto: Samuel Gibbs

Širokokutna kamera je veoma zanimljiva. Ova kamera vam omogućava da fotografišete više sadržaja, sa fish-eye efektom sa strana. Fotografije su dobre kvalitete, kada je osvjetljenje dobro, ali u uslovima sa slabijim svjetlom kvalitet pada.

Prednja ili selfie kamera daje prilično dobre fotografije i jedna je od najboljih selfie kamera.

Dvije stražnje kamere su zabavne za fotografisanje, a aplikacija za kameru je sasvim solidna i jednostavna za koristiti.

BATERIJA

Foto: Samuel Gibbs

Jedan od nedostataka LG G5 modela je baterija. Ukoliko G5 koristite aktivno baterija će vam trajati 24 sata. Posebno je razočaravajuća potrošnja baterije tokom noći, kada za 8 sati baterija izgubi 15%-20%.

Baterija nije integrisana i može se jednostavno zamijeniti.

ZAKLJUČAK

LG G5 je definitivno zanimljiv telefon. Južnokorejska kompanija nije pretjerano zadovoljna njegovim uspjehom, ali to ne znači da ovaj telefon nema svojih kvaliteta.

Kamere su zabavne, procesor sasvim solidan, ali baterija i modovi su se pokazali kao nedovoljno kvalitetni odnosno praktični.

Kada se sve sagleda LG G5 je dobar, ali ne i vrhunski telefon.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.