FOTO: Nintendo kroz historiju (3)

FOTO: Nintendo kroz historiju (3)

Nintendo je poznata japanska kompanija koja se bavi proizvodnjom i kreiranjem konzola i video igara. Nintendo je osnovan 1889. godine i u početku su se bavili proizvodnjom karti za igranje. Iako i danas proizvode karte, Nintedno je jedno od najprepoznatljivijih imena u industriji video igara. U drugom dijelu pregleda pogledajte neke od najbitnijih konzola koje su proizvedene u ovoj japanskoj kompaniji.

Prvi dio možete pročitati OVDJE, a drugi dio OVDJE.

Nintendo je lansirao GameCube konzolu u Japanu 14. septembra 2001. godine. Šesta generacija Nintendo konzola je imala najveću konkurenciju do tada. Ne samo da je Sony predstavio svoju nevjerovatno popularnu PlayStation 2 konzolu, već je i Microsoft predstavio Xbox konzolu. GameCube je prodana u 21.7 miliona primjeraka.

GameCube konzola, iako ime tako govori, nije bila u obliku kocke. Dimenzije ove konzole su 149 × 160 × 112 mm. Nintendo je kasnije ponudio nekoliko različitih boja, ali se na početku mogla kupiti u crno-bijeloj i ljubičastoj verziji. Ljubičasta boja je konzoli davala dodatnu dimenziju igračke.

Operativni sistem koji je pokretao ovu konzolu je IBM PowerPC Gekko brzine 486MHz. Konzola je imala 43MB RAM memorije, a grafička karta je bila ATI Flipper. GameCube konzola nije posjedovala hard disk, za razliku od Microsoftove Xbox konzole.

Ovo je prva konzola koju je proizveo Nintendo, a da je koristila optičke diskove. Diskovi su imali kapacitet od 1.5GB.

Glavni konkurenti GameCube konzole su bili Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 i Microsoft Xbox.

Najznačanije igre koje su se mogle igrati na GameCube konzoli su: Super Mario Sunshine, Super Smash Bros. Melee, The Legend of Zelda: The Wind Waker, Metroid Prime, Pikmin, Eternal Darkness, Resident Evil 4 iPaper Mario: The Thousand-Year Door.

Jedna od najvećih mana GameCube konzole je da nije imala DVD čitač. Panasonic, koji je radio na kreiranju GameCube konzole, je predstavio Panasonic Q 2001. godine. Sistem je imao DVD čitač, a sve ostalo je bilo kao kod GameCube konzole. Ova konzola se prodavala jedino u Japanu i doživjela je komercijalni neuspjeh. Panasonic je prestao sa proizvodnjom ove konzole 2003. godine.

Nintendo je predstavio Wii konzolu 19. novembra 2006. godine. Novine, u odnosu na prethodne generacije, su Wii daljinski upravljač i džojstik koji podsjeća na nun-čake. Senzori na konzoli su detektovali pokrete u tri dimenzije.

Konzola je dobila kodno ime Revolution, zbog nove filozofije dizajniranja kojoj se okrenuo Nintendo. Nintendo se okrenuo drugačijem tržištu jer su smatrali da nema dovoljno prostora na tržištu uzimajući u obzir  konkurenciju. Nova strategija se isplatila, jer se Wii prodao u više od 101 miliona primjeraka.

Wii je pokretao procesor IBM PowerPC Broadway i imao je 88MB radne memorije. Također Wii je imao 512MB interne memorije.

Glavni konkurenti GameCube konzole su bili: Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3.

Najznačanije igre koje su se mogle igrati na Wii konzoli su: Wii Sports, Mario Kart Wii, Super Paper Mario, Donkey Kong Country Returns, Kirby’s Epic Yarn, Super Smash Bros. Brawl, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Super Mario Galaxy series i Metroid Prime 3: Corruption.

 

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1980 views
Gaming & Kultura
0 shares1980 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.