Stephen Hawking ide na putovanje u svemir

Stephen Hawking ide na putovanje u svemir

Profesor Stephen Hawking, jedan od najvećih umova današnjice, će uskoro ići na putovanje u svemir i tako ispuniti svoj najveći san.

Hawking je u intervjuu sa Piersom Morganom, u emisiji Good Morning Britain, izjavio:

Moja najveća ambicija je da putujem u svemir. Mislio sam da niko neće htjeti da mi ispuni tu želju, ali Richard Branson mi je ponudio mjesto na Virigin Galacticu, a ja sam, naravno pristao.

Iako bi putovanje u svemir bilo nevjerovatno iskusto za bilo koga, ovo putovanje će biti posebno za profesora Hawkinga, koji boluje od ALS-a, bolesti koja ga je učinila nepokretnim duže od četrdeset godina. Iako bez motoričkih funkcija, Hawking posjeduje posebno napravljena kolica za kretanje i poseban sistem za komunikaciju, koji pokreće putem jednog mišića u obrazu.

Iako će ovo Hawkingu biti prvi put da putuje u svemir, neće mu biti prvi put da se nađe u bestežinskom stanju. Naime, 2007. godine je iskusio bestežinsko stanje u posebno modifikovanom Boingu 727.

SpaceShipTwo / Foto: Virgin Galactic

Richard Branson, osnivač Virgin Group kompanije, je 2015. godine izjavio da se nada da će biti u mogućnosti da profesoru Hawkingu omogući putovanje u svemir i tom prilikom mu je ponudio besplatnu kartu ukoliko bi Hawkingovo zdravlje to dozvolilo.

Mjesto na letjelici SpaceShipTwo košta 250,000 američkih dolara. Za putovanje se do sada prijavilo preko 700 ljudi.

Prema nezvaničnim informacijama SpaceShipTwo bi trebao biti lansiran krajem 2017. godine.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.