Max Payne: 15 stvari koje niste znali

Max Payne: 15 stvari koje niste znali

Max Payne je jedna od najpopularnijih video igara ikada. Igru su kreirale kompanije Remedy Entertainment (Max Payne and Max Payne 2) i Rockstar Studios (Max Payne 3). Prvu i drugu igru iz serijala je napisao Sam Lake, dok je Max Payne 3 napisao Dan Houser. Serijal je nazvan po glavnom liku, Maxu Payneu, policajcu iz New Yorka. Nakon što mu ubiju porodicu Max Payne kreće u osvetnički pohod.

Igra je postala klasik iz mnogo razloga (iako se svi možda neće složiti oko Max Payne 3 igre), od bullet timea do noir stila.

Prošlo je više od petnaest godina otkako je predstavljen originalni Max Payne. U čast ovog legendardnog serijala donosimo vam listu petnaest stvari koje o njemu niste znali.

1. Max Payne je dizajniran da liči na Sama Lakea

James McCaffrey je zaslužan za glas Maxa Paynea, ali originalno lice je niko drugi do Sami “Sam Lake” Larvi, kreator same igre.

Originalna igra je imala ograničen budžet tako da je kompanija Remedy iskoristila lice jednog od osnivača kompanije i glavnog scenariste igre.

2. Lice Nicole Horne je lice Lakeove mame

Remedy je iskoristio lice rođene majke Sama Lakea kao model za lice zle Nicole Horne.

3. Ali Max Payne je ustvari imao nekoliko lica

U Max Payne 2 kompanija Remedy je iskoristila lice glumca Timothya Gibbsa. U Max Payne 3 iskorišteno je lice Jamesa McCaffreya, glumca koji je u sva tri nastavka posudio glas Maxu.

4. U prvoj igri se pojavljuje Easter Egg šala sa pacovima ubicama

U Dijelu 1, Poglavlje 2 pojavljuje se Easter Egg šala sa pacovima ubicama. Ako bacite bombu kroz rupu u zidu, pojavit će se novi zadatak koji glasi “proglašen rat protiv pacova”. Nakon toga će se pojaviti pacovi koje će probati da ubiju Maxa. Posebno se pazite pacova sa Desert Eagle pištoljem.

5. Pojavit će se i referenca na Dopefish

Neki od iskusnijih gamera možda znaju šta je Dopefish. Za one koji ne znaju Dopefish je uobičajena Easter Egg šala koja se prvi put pojavila 1991. godine u igri Commander Keen 4. Dopefish se također pojavljuje u obliku postera na zidu sa sloganom “Dopefish Lives”. Dopefish se pojavljivao u mnogim drugim igrama kao što su: RAGE, Warhammer Online: Age of Reckoning; Hitman 2, Quake i Alan Wake.

6. Max Payne je prva igra koja je imala Bullet Time

Max Payne je prva igra koja je imala Bullet Time. Bullet Time se prvi put pojavio u spotu Rolling Stonesa, a popularnost je doživio u filmu Matrix.

7. Soundtrack je priča za sebe

Tematska pjesma igre pod imenom “The Late Goodbye” je inspirisana pjesmom koju je napisao Sam Lake. On ne samo da je zaslužan za lice Maxa Paynea, nego i za muziku.

8. Sve druge igre koje je Remedy kreirao imaju reference na Maxa Paynea

Uzmimo igru Alan Wake kao primjer. U Epizodi 2, kroz prva dva nivoa, rukopis čita James McCaffrey. Kasnije, u Alanovom stanu možete vidjeti dvije Berrete, koje je, kao što svi znamo, koristio Max Payne.

9. Max Payne ima dva različita završetka

Ako ste igrali Max Payne 2 na bilo kojem nivou osim najtežeg, znate da na kraju Mona umire na Maxovim rukama. Ali, ukoliko ste igru završili na najtežem nivou onda ste otkrili drugačiji kraj u kojem Mona preživi.

10. “Sviraj to ponovo, Max!”

U svakoj Max Payne igri, glavni lik provede neko vrijeme svirajući klavir.

11. Soundtrack za Max Payne 3 je nešto posebno

Max Payne 3 soundtrack je pravo remek djelo. Soundtrack je snimio bend Health i uradio je odličan posao. Zahvaljujući muzici igra je iskustvo koje se ne zaboravlja.

12. Sistem za skrivanje je jedino imala Max Payne 3 igra

Max Payne 3 igra je po prvi put u serijalu donijela sistem za skrivanje. Sistem je bio veoma sličan onome iz GTA serijala, što je mnoge obožavatelje igre razočaralo.

13. Postojala je internet kampanja “Reci ‘Ne’ Max Payne 3 igri”

Prve dvije igre serijala je napravio Remedy, ali Max Payne 3 je kreirao Rockstar Vancouver. Obožavatelji serijala nisu bili zadovoljni tom promjenom pa su napravili peticiju pod nazivom “Reci ‘Ne’ Max Payne 3 igri”. Peticija je dobila samo 316 potpisa.

14. Mogli ste biti dio trećeg nastavka Max Payne serijala

2011. godine kompanija Rockstar je napravila audiciju kako bi odabrali lica koja bi se našla u Max Payne 3 igri. Pobjednici su bili iz čitavog svijeta uključujući Australiju, Brazil, Kanadu, Njemačku, Japan, itd.

15. Kapetan Baseball Bat Boy je autobiografski lik

Možda se sjećate da je Max Payne serijal imao veoma nasilan strip i TV seriju pod imenom Kapetan Baseball Bat Boy. Ali ukoliko ste gledali i čitali pažljivo, shvatit ćete da se radi o autobiografskoj priči. Baseball Bat Boy svoje neprijatelje naziva “zombi demoni iz svemira”, ali oni su ustvari referenca na događaje iz Ragnarok kluba u prvom dijelu Max Payne serijala. Tokom boravka u klubu Max pronalazi različite knjige, a jedan od naslova je Zombi demoni iz svemira.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.