Uragan Irma: Posljedice globalnog zagrijavanja više nisu suptilne

Uragan Irma: Posljedice globalnog zagrijavanja više nisu suptilne

Uragan Irma je već oborio rekorde kao najsnažniji uragan ikada zabilježen na Atlantiku, nakon što je više od 2 dana držao brzine vjetra na zapanjujućih 300 km/h. Uz to, ovo je prvi put od 2010. godine da su 3 uragana – Irma, Katia i Jose – aktivna na području Atlantskog okeana. Karakteristike ovih uragana potvrđuju opasnost posljedica globalnog zagrijavanja, koje rezultiraju razvijanjem jačih, dugotrajnijih i intenzivnijih uragana.

“Uragani svoju energiju crpe iz toplote oslobođene isparavanjem tople okeanske vode. Što je toplija površina okeana, više energije je raspoloživo za razvijanje i jačanje ovih oluja”, izjavljuje Dr. Michael Mann, direktor naučnog centra za istraživanje Zemljinih sistema(Earth System Science Center) na Pann State univerzitetu. Dr Mann nastavlja, “Sada postoji jasan naučni koncenzus da će najsnažniji uragani postajat snažniji dok svjetski okeani postaju topliji – tačnije, za svakih stepen farenhajta zagrijavanja, brzine će se povečavati za približno 16 km/h. Posljednjih nekoliko godina je bilo najtoplijih ikada zabilježenih za svjetske okeane i nije slučajnost da smo baš u ovom vremenskom okviru, na sjevernoj hemisferi, južnoj hemisferi, Pacifiku i sada, sa uraganom Irma, otvorenom Atlantiku, vidjeli najsnažnije oluje ikada – mjerene po održanim brzinama vjetrova i dugotrajnošću istih.”

Dr. Mann naglašava da je učestalost ovih uragana znatno manji razlog za brigu nego njihova ubrzana intenzifikacija. “Harvey je bila najvlažnija oluja ikada zabilježena u SAD-u, a to je dijelom rezultat veoma visokih površinskih temperatura okeana, što je rezultiralo obiljem vlage u atmosferi, raspoložive za pretvaranje u obilne pljuskove koji su uzrokovali rekordne poplave. Sada, Irma je najdugovječnija oluja kategorije 5 ikada zabilježena na Atlantiku. To je posljedica veoma povoljnih uslova koje je našla u formi iznimno toplih temperatura na površini okeana. Utjecaji globalnog zagrijavanja više nisu suptilni. Sada ih vidimo kao direktne posljedice, a posljednjih par sedmica su bile zapanjujuće jasna demonstracija toga.”

Uprkos ovim jasnim dokazima klimatskih promjena, skeptici i protivnici ideje globalnog zagrijavanja neprestano tvrde da ne postoji dovoljno naučnih dokaza da se jasno dokažu ove klimatske promjene. Nekoliko vođa evangeličkih kršćana okrivljuje homoseksualce za uragan Harvey, a neki konzervatistički mediji, kao Breitbart, objavljuju editorijale koji poriču vezu između globalnog zagrijavanja i i intenzifikacije uragana.

Dr. Mann objašnjava, “Za početak, mnogi od onih koji sebe nazivaju skepticima su upravo suprotno. Svi dobri naučnici su skeptici, zahtijevajući logiku i dokaze, koji moraju biti srazmjerno uvjerljivi izvanrednosti tvrdnje. Oni koji odbijaju poražavajuće utvrđenu nauku – kao činjenicu da ljudske aktivnosti zagrijavaju planetu i mijenjaju klimu – na osnovu klimavih dokaza, koji ne preživljavaju ni najprostije naučno analiziranje, se ne mogu nazivati skepticima. Oni su kontraši ili, u mnogo slučajeva, jednostavno protivnici ustanovljene nauke. Ali, apropo uragana koji su divljali planetom u posljednje vrijeme, nauka je konačna i jasna: topliji okeani znače snažnije oluje i više poplava, a dizanje globalnih nivoa mora je pogoršalo svaku oluju koja je nastala. Osporavati ove činjenice znači osporavati osnovnu fizičku nauku.”

Ukoliko možda još uvijek sumnjate u utjecaj čovječanstva na klimatske promjene, pogledajte ispod ovu jednostavnu i koherentnu reprezentaciju rasta temperatura kroz vijekove. Primijetite na koji način se krivulja mijenja nakon industrijske revolucije, odnosno nakon što su ljudi počeli sa značajnijim izbacivanjem štetnih gasova i supstanci u atmosferu. Klima se uvijek mijenjala – ali nikada kao sad.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2738 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2528 views
Tehnologija
0 shares2528 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.