Kako radi novi Apple Face ID

Kako radi novi Apple Face ID

Apple izbacuje softver za prepoznavanje lica kao alat za otključavanje novog iPhone X pametnog telefona, kao što su to glasine ranije pretpostavljale. Tehnologija se dijelom bazira na Touch ID i, naravno, zove se Face ID.

U iPhone-u X, tehnologija koristi novi sistem za selfie kameru nazvan “TrueDepth camera system”. TrueDepth koristi set senzora, kamera i projektora da stvori izvanredno detaljnu 3D mapu vašeg lica. Face ID počinje sa slikom vašeg lica, ali povrh toga nadograđuje i unaprjeđuje mapu koristeći TrueDepth projektor, koji projicira više od 30,000 tačaka na vaše lice svaki put kada pogledate u telefon.

Phil Schiler objašnjava: “U suštini, koristimo slike i uzorak projiciranih tačaka, te ih provlačimo kroz neuralne mreže da stvorimo matematički model vašeg lica.”

Ova mapa lica se unaprjeđuje svaki put kada pogledate u mobitel i Apple tvrdi da će vas softver prepoznati čak i ako promijenite frizuru, počnete nositi naočale ili stavite šešir.

Apple također izjavljuje da će Face ID zahtijevati ‘pažnju korisnika’ da bi radio, tako da ako budete gledali u drugom pravcu ili držali oči zatvorenim, vaš mobitel se neće otključati.

Da bi dorasli Apple-ovom dugogodišnjem naglašavanju sigurnosti, tim koji je razvijao tehnologiju je radio u saradnji sa Hollywood umjetnicima za maske, u pokušaju da učine Face ID otpornim na lažna lica. Korisnici koji su zabrinuti oko bezbjednosnih implikacija toga da Apple ima mapu njihovog lica mogu spavati mirno – kao i sa Touch ID, prikupljeni biometrijski podaci se nikada neće vratiti u Apple bazu, već će ostati sigurno smješteni na uređaju.

Tehnologija prepoznavanja lica koju Face ID koristi se na nekoliko načina uveliko oslanja na Touch ID. Isto kao što Touch ID gradi 3D model papilarnih linija na vašim prstima, Face ID gradi 3D model vašeg lica, što čini tehnologiju otpornijom na smetnje u očitavanju(kao promjene u osvjetljenju).

Međutim, za razliku od Touch ID-a koji od vas zahtijeva da prst stavite na senzor nekoliko puta prilikom prvog podešavanja, Face ID vam samo jedno mora skenirati lice – i spremni ste!

Za Touch ID, stopa greški pri otključavanju je bila odlična: Touch ID je imao samo 1 u 50,000 šansu da se otključa pogrešnim otiskom prsta, a Face ID je čak bolji, sa samo 1 pogrešnim otključavanjem u 1,000,000 pokušaja. Međutim, Schiller tvrdi da vas Face ID ipak može pomiješati sa rodbinom – “Statistika je malo nepogodnija ako sa osobom imate genetske veze”.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.