NASA: Svemirski brod u lovu na asteroid

NASA: Svemirski brod u lovu na asteroid

U petak, 29. septembra, pored Zemlje je proletio svemirski brod i iskoristio Zemljinu gravitaciju da ubrza na svom putu prema asteroidu.

 

 

Nasin OSIRIS-REx je proletio iznad Antartika na visini od 17 000 kilometara. Ovaj manevar, nazvan ‘Zemljina gravitacijska asistencija’, je usmjerila letjelicu tako da se njen pravac i brzinu poklapaju sa pravcem i brzinom asteroida Bennu.

Dante Lauretta, glavni istraživać na ovoj misiji, navodi da je Zemljina gravitacijska asistencija veoma domišljat način da se letjelica pomjeri na orbitalnu putanju asteroida koristeći Zemljinu gravitaciju umjesto goriva.

Dok OSIRIS-REx bude prolazio pored asteroida, naučnici sa univerziteta u Arizoni, koji rade na ovoj misiji, će testirati opremu letjelice i koristiti kameru na istoj da naprave slike mjeseca i Zemlje.

Ovo nije posljednji put da vidimo OSIRIS-REx. Letjelica će se vratiti 2023. godine – i donijet će poklone. Sonda bi, po rasporedu, trebala sustići Bennu nekada u augustu 2018. godine, nakon čega će nadgledati asteroid nekoliko mjeseci. Nakon toga, u julu 2020. godine, iskoristit će svoje robotske ruke da asteroid pogodi mlazom azota, što bi trebalo podići prašinu i kamenje sa površine, koje će letjelica pokupiti i donijeti nazad na Zemlju 2023. godine.

U utorak, tim zadužen za OSIRIS-REx će iznijeti u javnost koliko je uspješna gravitacijska asistencija bila. Također, razgovarat će o rezultatima poduhvata, kao i objaviti slike koje je letjelica napravila dok se proljetala pored Zemlje.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2737 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1981 views
Gaming & Kultura
0 shares1981 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2527 views
Tehnologija
0 shares2527 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.