Novi sintetski mišići nas dovode korak bliže antropomorfnim robotima!

Novi sintetski mišići nas dovode korak bliže antropomorfnim robotima!

Pravljenje mišića

Grupa istraživača sa odjela za primijenjenu fiziku i inžinjering univerziteta u Kolumbiji je razvila novu vrstu sintetskog mišića, koji može biti proizveden 3D printerom. Ovaj materijal je u stanju podići 1000 puta veću težinu od svoje i ima 15 puta veću gustoću istezanja (ekspanzija po gramu).

Materijal ne zahtijeva vanjski kompresor ili opremu za regulaciju pritiska, koji su čest problem sa trenutnim rješenjima, koja se oslanjaju na pneumatsku ili hidrauličku inflaciju. Ove komponente zauzimaju mnogo prostora, što korištenje istih za pravljenje mašina koje su i male i sposobne za samostalan rad čini jako teškim.

Ovaj sintetski mišić se sastoji od matrica silikonske gume, koje su posute sitnim balonima etanola. Mišić je elektronski aktuiran koristeći malu količinu naboja primijenjenu tankom rezistivnom žicom.

Sintetski mišić prije i nakon aktuacije. Foto: Aslan Miriyev/Columbia Engineering

Hod Lipson, profesor mašinstva na spomenutom univerzitetu i vođa grupe koja sprovodi istraživanje izjavljuje: “Napravili smo velike korake prema stvaranju umova za robote, ali tijela robota su još uvijek primitivna. Ovo je veliki dio puzzle i ovi novi aktuatori mogu biti dorađeni i prilagođeni na bezbroj načina. Prevazišli smo jednu od posljednjih barijera na putu prema stvaranju čovjekolikog robota”.

Nježan dodir

Ovaj novi mišić bi mogao napraviti isvrstan doprinos u oblasti robotike mekanih materijala. U posljednjim godinama, veliki napredak je postignut u pravljenju robota koji su u stanju izvršiti neprestano rastući broj radnji. Međutim, još uvijek postoji veliki broj pokreta koje ‘kruti’ roboti otežano izvršavaju.

Radnje srodne hvatanju i manipulaciji zahtijevaju određen nivo finese i spretnosti, koji sadašnje tehnologije jako teško dostižu. Ovaj novi materijal bi mogao pomoći u stvaranju robota koji je, naprimjer, u stanju držati krhke predmete bez prouzrokovanja štete.

Mašine koje budu koristile ovu tehnologiju bi mogle ljudskim radnicima pružiti pomoć u situacijama u kojim su oprezni i precizni pokreti neophodni, kao u medicinskom kontekstu. Možda čak vidimo ovaj materijal integrisan i u prostetičke augmentacije, gdje bi korisnicima pružao značajno unaprjeđenje u kontroli nad umjetnim udovima.

Sljedeći korak za istraživaće je zamjenjivanje rezistivne žice sa trenutno korištenim provodljivim materijalima, što bi trebalo unaprijediti brzinu reagovanja i dugovječnost mišića. U budućnosti, plan je da se za kontrolu pokreta materijala koristi umjetna inteligencija – poboljšanje koje bi moglo omogućiti prirodnije kretnje robotima budućnosti.

You may be interested

Aplikacije & Društvene mreže
0 shares2695 views

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice

Elektricna Ovca - Oct 15, 2017

TOP 5 najpopularnijih android aplikacija prethodne sedmice Svake sedmice predstavljamo nove android aplikacije. Utorkom donosimo pregled najpopularnijih android aplikacija prethodne…

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!
Gaming & Kultura
0 shares1935 views
Gaming & Kultura
0 shares1935 views

Zero Latency VR – Ubijajte zombije sa prijateljima!

Elektricna Ovca - Oct 10, 2017

Zero Latency VR - Ubijajte zombije sa prijateljima!   Zero Latency je tehnološka kompanija koja razvija free-roam sisteme virtualne realnosti. Free-roam virtualna realnost…

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika
Tehnologija
0 shares2468 views
Tehnologija
0 shares2468 views

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika

Elektricna Ovca - Oct 09, 2017

Google Clips: Mala AI kamera koja sama slika Kao dodatak svojim Pixel telefonima i kućanskim uređajima, Google je iznenadio jednim…

Leave a Comment

Your email address will not be published.